Νεα: Γρήγορη αποζημίωση χωρίς δικαστήρια.
Σημαντική μείωση των υποθέσεων τροχαίων ατυχημάτων που καταλήγουν στα δικαστήρια κατά φεραν οι ασφαλιστικές εταιρείες μέσα από το σύστημα του φιλικού διακανονισμού για τις αποζημιώσεις των οδηγών I.X.οχημάτων. Σύμφωνα με στοιχεία του Συστήματος Αμεσου Διακανονισμού Ζημιών της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών το 2000, οπότε και ξεκίνησε n εφαρμογή του φιλικού διακανονισμού.

24% των υποθέσεων κατέληγε στα δικαστήρια ενώ όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία του 2007, το ποσοστό αυτό έχε ιπέσει στο 4% To γ εγονός αυτό δείχνει την αποτελεσματικότητα του συστήματος καθώς οι οδηγοί-θύματα τροχαίων πληρώνονται απευθείας από τις δικές τους ασφαλιστικές κι εκείνες με τη σειρά τους διεκδικούν τα ποσά από τις εταιρείες των υπαιτίων, με αποτέλεσμα να έχουν περιοριστεί οι διεκδικήσεις για καθυστερούμενες οφειλές.

Την ίδια στιγμή οι οδηγοί, λόγω της άμεσης εξυπηρέτησης προτιμούν όλο και περισσότερο τo σύστημα του φιλικού διακανονισμού. Δόθηκαν 158,2 εκ. € Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2007 οι ασφαλιστικές που συμμετέχουν σε αυτό το σύστημα διακανόνισαν 168.144 ζημιές, ενώ το 2006 o αριθμός ήταν 141.172. Δηλαδή καταγράφεται αύξηση 19,11% Τα ποσά αποζημιώσεων που δόθηκαν πέρυσι ανήλθαν σε 158,2 εκατ. ευρώ από 130,8εκατ. ευρώ to 2006, δηλαδή ήταν αυξημένα κατά 20,97%. Ετσι, με βάση τα στοιχεία αυτά, συμπεραίνεται ότι το 2007 το 50,89%τ ων ατυχημάτων -ένα στα δύο- διευθετήθηκε από τον φιλικό διακανονισμό, ενώ το 2006 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 42,73%. Σημειώνεται ότι στις προϋποθέσεις εφαρμογής του συστήματος είναι τα ατυχήματα με υλικές ζημιές να μην ξεπερνούν το ποσό των 6.000 ευρώ, τα ατυχήματαμ εσωματικές βλάβες να ανέρχονται μέχρι τα 9.000 ευρώ, με ανώτερο τα 3.000 ευρώ ανά ατύχημα. Επίσης το ατύχημα θα πρέπει να έχει συμβεί ύστερα από σύγκρουση μόνο ανάμεσα σε δύο οχήματα. Οι ασφαλιστικές ύστερα από αυτά τα αποτελέσματα εξετάζουν το ενδεχόμενο να ενταχθούν στο σύστημα φιλικού διακανονισμού τα ατυχήματα με περισσότερα από δυο οχήματα, καθώς επίσης να αυξήσουν τα όρια των μικρών σωματικών βλαβών αλλά και των υλικών ζημιών.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
Web host: www.wise.gr
        Consultants
& Insurance services
Home                              Προφιλ                                Υπηρεσιες                          Επικοινωνια  
ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ  ΜΠΟΥΣΟΥΛΑΣ
© 2008-2009 M-INSURANCE, All rights reserved. Theme designed and coded by George Boussoulas